Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Najaarslezing: Jan Verwey – Van vogels kijken naar wetenschap

11 november 2016 @ 20:00 - 21:00

Op vrijdagavond 11 november vindt alweer de 12e najaarslezing plaats in de Oude Jeroenskerk; aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

Jan Verwey

Van vogels kijken naar wetenschap

Vogelstudie betekende vroeger: schieten en verzamelen. Noordwijkse jagers schoten in de 19e eeuw veel zeldzame vogels. Rond 1900 komt er meer aandacht voor natuurbeleving en bescherming, ook in het artistieke milieu waarin Jan Verwey (geboren in 1899) opgroeit. Reeds als middelbare scholier pakt Jan de vogelstudie systematisch aan. Hij schakelt de dorpsjeugd in bij het zoeken naar nesten. In 1918 richt hij het Trekstation Noordwijk aan Zee op. Met vrienden volgt hij de vogeltrek vanaf het duin bij Villa Nova en vanaf het dak van Hotel Noordzee.

Na 1923 bestudeert Verwey het broedgedrag van Kieviten en Blauwe Reigers. Deze studies vormen de basis van de gedragskunde waarin zijn vrienden Niko Tinbergen en Konrad Lorentz verder gaan. In 1930 gaat hij Nederlandsch-Indië en ontwikkelt zich daar tot een belangrijk zeebioloog. Later wordt hij directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het tegenwoordige NIOZ op Texel.

Lees meer…

Gegevens

Datum:
11 november 2016
Tijd:
20:00 - 21:00
Evenement Categorie:
Website:
http://deoudedorpskernnoordwijk.nl/najaarslezingen/

Organisator

Vereniging De Oude Dorpskern
Website:
http://www.deoudedorpskern.nl/

Locatie

Oude Jeroenskerk
Voorstraat 44
Noordwijk, Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.deoudedorpskern.nl