Donderdag 31 mei a.s. vindt er een zeer bijzondere lezing plaats in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen. Centraal in deze lezing staat Albert Verwey (1865 – 1937), onze beroemde plaatsgenoot. Hij woonde vanaf 1890 tot aan zijn dood met zijn gezin in Villa Nova – onder vele oudere Noordwijkers nog welbekend – op de hoek van de Prins Hendrikweg en de Nieuwe Zeeweg. Zijn borstbeeld is daar nog steeds te vinden. Zijn huis was een plek waar beroemde tijdgenoten graag samenkwamen, waaronder Henriëtte Roland Holst- Van der Schalk.

Madelon de Keizer

Madelon de Keizer verdiepte zich in Verweys unieke en zeer omvangrijke archief en las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde.

In deze bijzondere lezing schildert zij leven en werk van de dichter Albert Verwey aan de hand van de wisselwerking tussen poëzie en beeldende kunst, de rol van Verwey in de beweging van Tachtig (1880-1894), zijn relatie met Duitse dichters en zijn betekenis voor de Nederlandse cultuur.

Zij schreef tevens een biografie over onze plaatsgenoot: ‘Als een meeuw op de golven”. Haar boek werd enthousiast ontvangen en er verschenen lovende recensies.

Concertlezing

Componist Alphons Diepenbrock (1862-1921) was bevriend met een aantal van de vrienden die de vernieuwende jongerenbeweging van Tachtig vormde. Hij zette een aantal van de gedichten van Verwey op muziek. Sopraan Irene Maessen en bariton Robbert Muuse zullen een aantal liederen ten gehore brengen tijdens de lezing, daarbij begeleid door de pianist Jan Willem Nelleke, die zelf speciaal voor deze lezing de muziek schreef bij een van Verwey’s gedichten.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met boekhandel van der Meer en De Oude Dorpskern. Het boek is op die avond verkrijgbaar.

Kaarten à € 12,50 zijn te verkrijgen bij boekhandel van der Meer en Theater De Muze.
Aanvang 20.00 uur.

Share This