Karen Oude Alink – Abstract open rechthoek
Jaar van plaatsing 1993 aan de Duinwetering bij Scholengemeenschap Northgo
Brons en gewassen beton.Ronde vormen tegen de strakke vlakken van de school.
Jurriaan van Hall – Family
In 2004 was Jurriaan van Hall kunstenaar van het jaar. Family is een marmeren beeld van een man met voor en achter hem kinderen die hem omhelzen.Hij heeft zijn handen gevouwen om een beeldje van een vrouw. Op het beeld staan verschillende teksten o.a. op de rug: ’Those who bring joy are always children of sorrow.”. De scheuren op het beeld tonen de verdeeldheid en verschil van inzichten op de wereld aan.
Prof. L.O. Wenckebach – Albert Verwey
Jaar van plaatsing 1976 aan de Nieuwe Zeeweg. Brons portret van de dichter op stenen zuil met inscriptie, een kopie. Origineel bevindt zich in Boymans-van Beuningen. Wenckebach werkte veel in steen en brons. Aanvankelijk was zijn stijl vrij klassiek, later ontwikkelde hij een eigen stijl. Woonde en werkte in Noordwijk, Schoorl en Noordwijkerhout. Ook het Pickémonument (Picképlein), van Berckelbank (Oude Zeeweg), Tappenbeckmonument (Kon. Astridboulevard) en Job (plein Jeroenskerk) zijn van Wenckebach.
Berry Holslag – Zeemeermin
Jaar van plaatsing 2004, Picképlein/Palacehotel. Bij de zuidelijke “toegangspoort”naar het toeristisch kerngebied van Noordwijk aan Zee is dit beeld van een zeemeermin geplaatst ontworpen door Bertha Johanna(Berry) Holslag. Zij is een Nederlands beeldhouwer, keramist en illustrator. Haar meer dan levensgrote keramische figuren zijn direct herkenbaar.
Maja van Hall-Blom – De Bremer Stadsmuzikanten
Jaar van plaatsing 1974 aan de Stakman Bossestraat. Het beeld van de 4 Bremer Stadsmuzikanten werd destijds ontworpen ter gelegenheid van de opening van 2 kleuterscholen. Een sprookje opgetekend door de gebroeders Grimm over een ezel, een hond, een kat en een haan. Alle vier werden met de dood bedreigd en zij besluiten als de 4 Bremer Stadsmuzikanten door het leven te gaan. Ook de Levensboom (woonzorgcentrum Jeroen) is van Maja van Hall. Maja van Hall woont en werkt sinds 1972 in Noordwijk. Werk van haar is in het bezit van diverse musea.
Tosca van den Haak (1918-2012) – Vogel
Jaar van plaatsing 1971, Montessoristraat – hoek Rederijkersplein. Tosca van den Haak woonde in haar kinderjaren aan de Hoofdstraat. Ze was dol op de natuur en omdat ze geen biologie mocht studeren,ging ze aan het werk bij de pottenbakkerij van haar oom Koen Mertens sr. Later maakte ze veel dierplastieken van chamotteklei die in de oven bij Koen Mertens werden gebakken. Hierboven een bronsplastiek van een vogel met gespreide vleugels.
Koen Mertens (1926-2014) – Vis
Jaar van plaatsing 1976, Prins Bernhardstraat. Marktkooplieden hebben de kosten voor dit kunstwerk bijeengebracht bij hun afscheid van de markt in de Prins Bernhardstraat. Koen Mertens was en is vooral bekend om zijn sculpturen van mensen en dieren. Hij leerde het pottenbakken van zijn vader en zette diens Kunstpotterij Mertens aan het Cleypad voort. Naast zijn leven als kunstenaar was hij ook leraar Vrije Expressie. Hij exposeerde op verschillende plaatsen in ons land en door zijn werkwijze is elk stuk van Koen uniek.
Henny Bal – Verwrongen Stalen Balken
Jaar van plaatsing 1992, Duinwetering bij brandweerkazerne. Beeld bestaat uit een boog en drie binten,zwartgelakt en geplaatst in een golfpatroon van klinkers. Plastiek ter herinnering aan 3 brandweermannen die omkwamen bij de brand in Huis ter Duin op 25 januari 1990.
Maggi Giles 1938 – Totempaal
Jaar van plaatsing 1981, Stakman Bossestraat in openbare groenstrook bij de Duinpieper. Geboren in Groot-Brittannië. Giles was werkzaam bij “De Porceleyne Fles”in Delft afdeling bouwkeramiek en maakte keramische plastieken. Op voordracht van Karel Appel geeft zij haar eerste expositie van Keramiek in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De klei die Maggi gebruikt wordt met de hand gevormd. Kenmerkend voor haar werk zijn de levendige kleuren en donkere contouren.
Charlotte barones van Pallandt (1898-1997) – Rennend Naakt met Hinde
Jaar van plaatsing 2011, Raadhuisplein. Charlotte van Pallandt woonde vele jaren in Noordwijk en zij had een atelier aan de Gooweg. Dit beeld is door de vereniging De Oude Dorpskern met behulp van verschillende donateurs geschonken aan de Noordwijkse inwoners.
Corinne Franzèn-Heslenfeld (1903-1989) – Monument voor de gevallenen
Jaar van plaatsing 1952, Oude Zeeweg/Rembrandtweg. Natuurstenen beeld van een knielende vrouw met blik omlaag gericht op een sokkel van blokken. Door haar houding symboliseert het beeld de aanvaarding van het offer dat de oorlogsslachtoffers hebben gebracht. Op de sokkel de tekst: “Het offer der gevallenen worde het onze”. Ter herdenking aan de oorlogsjaren 1940-1945 opgericht. Op het voetstuk zijn de namen van de slachtoffers te lezen. Naast het monument staan nog twee kleinere monumenten: het Indië monument (2001) en het Joodse monument(2014). Het werk van deze beeldhouwer werd ook bekroond met de Prix de Rome* in 1929.
Elselien van der Graaf – Man met Hond
Jaar van plaatsing 1980, Rederijkersplein. Een grote sterke man met een hondje dat doet waar hij zin in heeft. Door het aanbrengen van aparte betegeling wordt de relatie tussen hond en man benadrukt. Het werk van Elselien van der Graaf heeft een sterk expressief karakter.
Piet Schoenmakers (1919-2009) – Kikker
Jaar van plaatsing 1976, Oranje Nassaustraat (op de locatie Wakersduin). De stijl van Piet Schoenmakers is zowel abstract als figuratief. Hij is bekend als beeldhouwer, graveur, glaskunstenaar, keramist en kunstschilder. Op dezelfde locatie staat van hem nog een kunstwerk “Zeetje houen”. Een bekroning met de Prix de Rome* bood hem de gelegenheid om door Italië, Frankrijk en Marokko te reizen.
Prof. L.O.Wenckebach (1895-1962) – Job
Jaar van plaatsing 1975, op het kerkplein van De Oude Jeroenskerk. Bronzen beeld van de Bijbelse figuur Job. De plek van dit beeld is toentertijd door de kunstenaar Henny Bal verzorgd.
J.P.van Kralingen (1916-2001) – Janusfiguur
Jaar van plaatsing 1964, Vuurtorenplein. Zuil met waterschaal en Janusbeeld met twee vissen van gewassen beton. Bodemmotief bassin is bewerkt met kwarts en laat een ster zien met acht stralen. Janus een Oud-Romeinse god, werd vnl. afgebeeld met twee gezichten zoals de zon en de maan. In de Romeinse mythologie was Janus het begin en het einde. De maand januari draagt nog zijn naam.
Janet Hönig – Hand
Jaar van plaatsing 2003, De Grent op de grond. Gedenk- en bezinningsteken n.a.v. een noodlottig ongeval waarbij een jonge jongen door een messteek om het leven kwam. Janet Hönig ontwerpt vooral vloeren met speciale designs.
Anton Broos – Golf
Jaar van plaatsing 1989, R.Tappenbeckweg/Oude Zeeweg. Broos is werkzaam als beeldhouwer, vormgever en projectkunstenaar. Stijl abstract. Staalplastiek van twee open bogen van gebogen plaat.
Jan Willem Treffers – De Ziekzoeker
Jaar van plaatsing 1983 aan de Haagwinde/Zeewinde. Het beeldje van de ziekzoeker is geplaatst op voormalig bollengebied. Met emmer en prikhaak is de ziekzoeker op zoek naar zieke bollen.
Charlotte Barones van Pallandt (1898-1997) – De Redder
Jaar van plaatsing 1976 aan de Kon. Wilhelminaboulevard. Een eerbetoon aan alle redders en in het bijzonder aan Hendrik Vink, Jan Cramer en Leendert Hellenberg die omkwamen bij de stranding van de KW47 op 24-11-1919. Ook Charlotte volgde net als de beeldhouwer Sondaar een opleiding in Parijs bij Charles Despiau. Ze maakte beelden van o.a. Kon. Juliana en van Kon. Wilhelmina dat in brons voor paleis Noordeinde staat. Zij werkte veel met het bekende kunstenaarsmodel Truus Trompert uit Amsterdam. Het beeld is ontworpen ter gelegenheid van 150-jarig bestaan van de Kon. Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij.
Ambertus Sondaar – Borstbeeld van Henriëtte Roland-Holst
Jaar van plaatsing 1969 op het Lindenplein. Bronzen borstbeeld op hardsteen van de dichteres die leefde van 1869-1952. Op haar 100ste geboortedag werd dit beeld onthuld. Zij is geboren in Noordwijk en woonde lange tijd in het huis “De Lindenhof”.
Lambertus Sondaar (1904-1984) was een Nederlandse beeldhouwer. Hij maakte vooral menselijke figuren, o.a. van Koningin Juliana, Louis Couperus en Eduard Verkade.
Als zangerbariton heeft hij ook naam gemaakt. Toch zal Sondaar vooral als beeldhouwer herinnerd worden.
Frans en Truus van der Veld – Balancerende Kinderen
Jaar van plaatsing 1983 bij Witte School van Panhuysstraat,baksteen en brons. De kunstenaars werken samen als een creatieve twee-eenheid in hun atelier te Lisse. Het beeld van de badman Pieter Bedijn, het Verkade monument en het Wethoudersbankje aan de kop van de Hoofdstraat is ook van hun hand.