Over Erfgoed Noordwijk

Noordwijk, rijk aan cultuur en geschiedenis

De website Erfgoed Noordwijk is een initiatief van het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk, een samenwerkingsverband met Genootschap Oud Noordwijk, Vereniging De Oude Dorpskern, Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk, Stichting Engelandvaarders, Stichting Landgoed Veldzicht, Stichting Kurt Carlsen, Stichting Noordwijkerhout van Toen en Stichting Genootschap Oud De Zilck.

Er is veel wat deze organisaties bindt: de aandacht voor het verleden, het behoud van de cultuurhistorische waarden, de liefde voor Noordwijk en haar geschiedenis, het tentoonstellen van onze Noordwijkse ‘schatten’ aan de bewoners en toeristen, de grote betrokkenheid vanuit brede lagen van de Noordwijkse bevolking, de enorme inzet van vrijwilligers, een elk-weer voorziening, educatieve aspecten voor de jeugd/scholen, etc.

Heel veel van wat Noordwijk vanuit haar historie gemaakt heeft tot wat het nu is, wordt door onze instellingen bestreken: de visserij, de kruidenteelt. de bollenteelt, monumentale gebouwen, boerderijen, verdedigingswerken, het open landschap, toerisme, etc.
Eigenlijk is er niets dat ons scheidt; de organisaties richten zich hooguit op verschillende werkvelden, aspecten, tijdsperioden of gebieden van onze Noordwijkse Cultuurhistorie.

De leden van het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk:

Genootschap Oud Noordwijk

Genootschap Oud Noordwijk (GON) is op 19 april 1962 opgericht met als doel het Noordwijks erfgoed te behouden. In juli 1963 kreeg de vereniging de beschikking over een oude binnenduinse hoeve – een van de laatste in Nederland – waarvan het oudste gedeelte uit 1625 stamt. Met hulp van vele verenigingsleden, vrijwilligers en giften van de Noordwijkse bevolking is er een historisch museum in gevestigd. En in 2009 is Streekmuseum Veldzicht geopend dat eveneens onder het GON valt en jaarlijks veel evenementen en activiteiten organiseert.. Lees meer…

Vereniging De Oude Dorpskern

De vereniging zet zich in voor behoud van Cultuur, Erfgoed en Leefbaarheid in de oude dorpskern van Noordwijk Binnen. Het is prachtig wonen en werken in ‘ons’ Noordwijk Binnen, een plek waar je bijna overal wordt omgeven door Noordwijkse historie. Daarom is de vereniging zeer betrokken bij het bescherming van het erfgoed, bestemmingsplannen en de ontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid zoals verkeer, parkeren, veiligheid en omzien naar elkaar. Daarnaast organiseert de vereniging culturele evenementen zoals de Markt onder de Linden, torenklimmen, historische rondwandelingen, najaarslezing, de Erfgoedprijs en de muzikale kerstwandeling. Lees meer…

 

Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een bijzonder museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Middels een expositiebunker en een (na reservering te bezoeken) gangenstelsel kan men zich een beeld vormen over het leven in bunkers. Daarnaast komt men te weten op welke wijze de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting. Lees meer…

 

Stichting Engelandvaarders

Beleef mee hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Lees meer…

 

Stichting Landgoed Veldzicht

Stichting Landgoed Veldzicht beheert de gebouwen van Streekmuseum Veldzicht. Dit bijzondere museum is gevestigd in boerderij Veldzicht aan de Herenweg 114 in Noordwijk Binnen. Deze boerderij werd in 1864 gebouwd door Jacobus Hoogeveen, die op boerderij Bouwlust ertegenover geboren werd. Zijn nazaten hadden een gemengd bedrijf én een bloembollenbedrijf op Veldzicht. De familie Hoogeveen hield er koeien, varkens en kippen, maar teelde ook hyacinten en andere bloembollen.

 

 

Stichting Kurt Carlsen

Het doel van de Stichting Kurt Carlsen is het behoud van de voormalige motorstrandreddingboot Kurt Carlsen, als belangrijk cultureel erfgoed van de vroegere vissersplaats en huidige badplaats Noordwijk.
  De boot, de lanceerwagen en de bijbehorende tractor zijn in de oude staat hersteld en de boot wordt op de oorspronkelijke wijze gelanceerd. Noordwijk is alweer een attractie rijker.
 De stichting is nu bezig met de restauratie van de Wippertruck een bijbehorende vrachtwagen uit 1944. Lees meer…

 

Stichting Noordwijkerhout van Toen  (NoVaTo)

De stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) is ontstaan uit museum Langeveld, in het dorp ook wel het Bavo Museum genoemd. Dat museum, gelegen op het terrein van de toenmalige GGZ ‘Rivierduinen’, toonde de geschiedenis van de psychiatrie op Sint Bavo en Sancta Maria. Daarbij werd fotomateriaal van Noordwijkerhout verzameld. In 1999 werd het museum opgeheven. Een paar enthousiaste vrijwilligers bedacht de naam NoVaTo. Eens per maand organiseerde dit clubje een gezellige middag in ontmoetingscentrum Puyckendam. Deze middag werd uitgebreid met regelmatige kleine tentoonstellingen. En een kwartaalblad met abonnees. Op 4 april 2013 werd de Stichting Noordwijkerhout van Toen opgericht. Na eerst ruimte in een oud schoolgebouw in gebruik te hebben gehad, kreeg de stichting in april 2017 de sleutel van een pand aan de Zeestraat 3a. Dit pand is in gebruik als expositieruimte en archief. Lees meer..

 

 

Stichting Genootschap Oud de Zilck

In 1998 nam een aantal Zilkers het initiatief tot het organiseren van een millenniumtentoonstelling in de oudejaarsweek 1999. Er werd een commissie gevormd en een expositie neergezet die heel veel enthousiaste bezoekers naar de hal van Piet Bakker aan de Beeklaan trok. Onder leiding van Frits Klinkenberg (voorzitter) verzorgden zij een presentatie van de H. Hartkerk (Jos de Winter), bollenteelt (Jos Mulder), waterleidingduinen (Henk van de Barselaar), verenigingen (Theo van Gijlswijk) en kunst (Bep van der Lans-Lengers.) De expositie liet het leven in De Zilk van de twintigse eeuw zien. Het werd de commissie duidelijk dat er veel interesse was in de historie van De Zilk en besloot derhalve om de expositie een blijvend vervolg te geven. Op 12 juni 2001 werd bij notaris Van Loenhoud de stichtingsakte ondertekend en was de oprichting van Stichting Genootschap Oud de Zilck een feit. Lees meer…

Share This