Tram bij gemeentehuis
In 1912 verving de elektrische tram zijn voorganger die door stoom werd aangedreven. Het was de snelle verbinding tussen Leiden en Noordwijk aan Zee die over de voorname Voorstraat reed.
Cafe Thomas
Achter de zeventiende eeuwse trapgevel van Café Thomas wordt al meer dan een eeuw getapt. Via de voordeur val je nog letterlijk ’met de deur in huis’. Vandaar dat de zijdeur gewoonlijk wordt gebruikt.
Dorpspomp bij de Oude Jeroen
Huisje aan de Voorstraat dat is afgebroken. Op deze plek ligt tegenwoordig de tuin en de tuinmuur van de Oude Jeroenskerk. De dorpspomp is wat dichter naar de kerk verplaatst.
Entree Voorstraat
De Voorstraat in noordelijke richting ongeveer vanaf hotel ‘Royal’. In dit smalle deel van de straat was de trambaan enkelsporig. Aan de panden en bomen op deze foto is nog vrijwel niets veranderd.
Heilige Geestweg, Kerkstraat
De Heilige Geestweg met links vooraan de Kerkstraat. Het hoge dak in de verte is van het zgn. ‘Patershuis’ een restant van het voormalige Barbaraklooster uit de Middeleeuwen. Op deze plek staat nu grootschalige nieuwbouw met oa de Digros supermarkt.
Kerkstraat
Hoek van Limburg Stirumstraat – Lindenplein. Op de achtergrond de toren van de Oude Jeroenskerk uit de dertiende eeuw. De huizen links zijn allemaal gesloopt.
Kerkstraat vanaf de toren
Zicht op de Kerkstraat vanaf de voet van de toren van de Oude Jeroenskerk. Het pand links op de hoek heeft van 1668 tot 1887 dienst gedaan als raadhuis van Noordwijk. Twee gevelstenen in het huidige pand herinneren hier nog aan. In 1887 werd het nieuwe raadhuis aan de Voorstraat in gebruik genomen.
Lijnbaanweg
De Lijnbaanweg in zuidelijke richting. De bollencultuur zorgde voor grote welvaart in het begin van de twintigste eeuw. Bollenkwekers lieten grote villa’s bouwen aan de rand van het toenmalige dorp. De twee witte villa’s staan er nog steeds. De grote bollenschuur is in de jaren zeventig gesloopt.
Lindenplein
Het Lindenplein met links huis ‘De Lindenhof’. De meeste oude Lindenbomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog geveld en nadien vervangen door jonge aanplant. De dorpspomp uit de Achttiende Eeuw fungeerde ook als lantaarnpaal.
Molenstraat met Korenmolen de Eendracht
Korenmolen ‘de Eendracht’ uit 1703 op de hoek van de Molenstraat en de Wilhelminastraat. Daarachter is nog net de torenspits van de Oude Jeroenskerk zichtbaar. De molen is in 1922 afgebroken.
Op de achtergrond de Waterstaatskerk, voorganger van de St Jeroen
Oude prent van het Lindenplein met links vooraan de nog jonge rode beuk. Deze staat er nog steeds en vult de hele zijtuin. Op de achtergrond de voorganger van de huidige St. Jeroenskerk aan de van Limburg Stirumstraat. Het beeld van Jeroen in het kleine torentje staat tegenwoordig in de kerk.
Oude Jeroen met trambaan
De Oude Jeroenskerk vanuit het zuiden. Zoals alle middeleeuwse kerken is ook deze georiënteerd gebouwd met het koor in het oosten en de toren in het westen. Het zuiderportaal is hier nog een bescheiden hokje. In de jaren zeventig werd het originele grote portaal herbouwd.
Oude postkantoor en vroeger gerechtshof
Een vrijwel ongewijzigd stukje Voorstraat bij het Lindenplein. Het pand rechts is gebouwd als kantongerecht in 1861. Na opheffing van het kanton Noordwijk heeft het bijna een eeuw dienst gedaan als postkantoor.
Oudste huis uit de 15e eeuw
Voorstraat 19 is een zeldzaam voorbeeld van een laatgotische trapgevel van rond 1500. Het staat dan ook bekend als het oudste huis van Noordwijk. In de jaren zeventig kocht de vereniging ‘Hendrick de Keijser’ .
Pickéstraat kruist Vinkenlaan
De Pickéstraat in de jaren dertig. Tot in de jaren vijftig toen de Beeklaan en de van de Mortelstraat werden aangelegd was dit een van de belangrijkste verkeersaders naar het zeedorp.
St Jeroensweg
Hoek Sint Jeroensweg-Wilhelminastraat. Links is nog net de brugleuning van de St. Victorbrug over de Dinsdagse Wetering te zien. Deze brug vormde met nog vier andere zgn. ‘heilige bruggen’ de route waarlangs de Middeleeuwse processie ter ere van Sint Jeroen voerde.
St. Jeroenskerk uit begin 20 eeuw met relieken va de H Jeroen
De St. Jeroenskerk vanaf de Brockhorststraat. Achter de grote muur links lag de tuin van het zustersklooster van de orde van JMJ. Het klooster en het braakliggende terrein op de voorgrond zijn inmiddels vervangen door de nieuwbouw van de RK bassischool ‘de Bronckhorst’.
Transport over het Schie
De kade langs de Schiestraat fungeerde eeuwenlang als aanlegplaats voor schepen die onder andere de Noordwijkse kruiden en bloembollen vervoerden.
van de Douzastraat de Pickéstraat in
De Pickéstraat gezien vanuit de Douzastraat. De lage witte huisjes op de hoek van de Pickéstraat met de Bronckhorststraat zijn vaak door kunstschilders vastgelegd. De huisjes zijn in de jaren zestig afgebroken en vervangen door een dubbel woonhuis waarin Jaap Augustinus al jaren zijn groenten verkoopt.
van Limburg Stirumstraat
De Kerkstraat in oostelijk richting. Het straatbeeld is drastisch gewijzigd. Links vooraan heeft een pand gestaan dat jarenlang dienst heeft gedaan als schuilkerk voor de Rooms-Katholieken, totdat in 1835 weer een officiële kerk verrees aan de van Limburg Stirumstraat.
Voorstraat midden
De Voorstraat vanaf het gemeentehuis richting het zuiden. De foto is van vóór 1912 toen de bovenleiding voor de tram werd aangelegd. De bewoners kunnen nog onbekommerd op straat poseren voor de foto. De Voorstraat was toen een belangrijke winkelstraat.
Wilhelminastraat
Het begin van de Wilhelminastraat vanaf de Heilige Geestweg in het begin van de twintigste eeuw. De straat is verbreed en aangepast aan het moderne verkeer maar de huizen zijn ook nu nog vrijwel allemaal herkenbaar aanwezig.
Zeestraat
De Zeestraat richting Noordwijk aan Zee. De rooilijn aan de rechterzijde is inmiddels een aantal meters naar achter verplaatst voor de doorstroming van het verkeer.