KLu-dakdeel
Op 19 maart 2015 werden 2 dakdelen vervaardigd door Haasnoot Bruggenbouw te Noordwijk geplaatst op de S414 (vuurleiding bunker). De 2 delen samen wegen zo’n 12.000 kgs en werden geplaatst door een Chinook helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De hele operatie duurde een goed uur onder veel bekijks van de plaatselijke bevolking. De plaatsing was mogelijk gemaakt door de Koninklijk Luchtmacht en door hen ook gefinancierd in het kader van een oefening.
Bunker-S-414
In 2013 is door de vrijwilligers van Atlantikwall Museum met man en macht gewerkt, gesteund door machines van v.d. Putten Transport, de voorkant van de S414 bloot te leggen. De kijkspleten, die tijdens de oorlog zicht over zee gaven werden afgedekt met stalen platen en vervolgens werd de hele kop bedekt met dakbedekking. De gevolgde methode gaf inbrekers geen kans meer en maakte de bunker waterdicht. Hierdoor was vochtregulatie in de bunker beter te handhaven.
Asperges-bij-de-vuurtoren
In 2007 werden de duinen voor de Kon. Wilhelminaboulevard met 42 meter zeewaarts verbreed en kwam er een dijk onder de duinen te liggen. Bij deze werkzaamheden kwamen een aantal “asperges” boven de grond. De blokken beton met daarin stalen I-binten wegen ieder zo’n 2300 kilo en hadden als doel landingen van de geallieerden tegen te gaan. Twee van deze asperges zijn bewaard gebleven en zijn thans te zien bij het Museum Engelandvaarders aan de Bosweg.
Gangenstelsel
Deze foto geeft indruk hoe het gangenstelsel (ruim 400 meter) er onder de grond er uitziet. Door de gangen werd de munitie vanuit de munitiebunker aan de Bosweg, thans Museum Engelandvaarders, vervoerd naar de vier geschutbunkers en de munitiebunker noordelijk gelegen van de S414.
Dit vervoer vond plaats over een 60cm breed smalspoor, waarover een lorrie geduwd kon worden waarop de 15,5 cm granaten en het kruit lagen. De kanonnen stamden uit de 1e wereldoorlog.
Kijkspleet-naar-zee
De vuurleiding bunker beschikte over 3 kijkspleten op verschillende hoogten. De 2e kijkspleet, hier op de foto te zien, moet nog de nodige werkzaamheden ondergaan. De kijkspleet geeft een indruk, hoe een Duitse soldaat ten tijde van de oorlog de kust in de gaten kon houden of de vijand naderde.
Maquette-van-de-414
Hier ziet u een doorsnede op schaal van de vuurleiding bunker, volledig ingericht. Op de foto is duidelijk te zien dat de bunker, waarvan tegenwoordig het stalen dak boven de duinen uitsteekt, bestaat uit een aantal etages. De onderste etage zijn de slaapruimten, de aggregaat ruimte en de CV ruimte. De etage erboven is de radiokamer, de telefooncentrale en de rekenkamer. De andere ruimten daar weer boven de kijkspleten. De maquette is vervaardigd door Rob Bijlo een vrijwilliger van Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk.
Batterij-in-3D
Een driedimensionale tekening gemaakt door onze vrijwilliger Jeroen v.d. Zalm van het zuidelijke gangenstelsel (230 meter) met daaraan de 2 manschapsruimten, de geschutbunker, ter hoogte van het zwembad en de gang die leidde naar het strand, waar zich een observatiebunker bevond. De grote bunker is de Vuurleiding bunker S414, waarin thans het museum is gevestigd.
Gangenrooster
Een deel van het zuidelijk gangenstelsel voorzien van een rooster van oude Duitse rijplaten. Na de oorlog werden deze rijplaten over de open delen van het gangen stelsel gelegd door de champignon kweker, die na de oorlog het gangenstelsel gebruikte en de gangen en een bunker huurde van de Gemeente Noordwijk. Over het rooster werd een stenen toog gemetseld, daarmede werd de juiste vochtigheid en de temperatuur in stand gehouden voor de teelt van champignons.
Radiokamer
Een Duitse soldaat zittend in de radiokamer achter de zend- en ontvangapparatuur. Hij onderhield de contacten met de aan het gangenstelsel gelegen geschutbunkers en de overige langs de kust gelegen batterijen (een verzameling bunkers). Op de achtergrond een foto genomen tijdens de oorlog in de Noordwijkse vuurleiding bunker, waarop de soldaat en zijn apparatuur is te zien. De foto komt uit een film die in de 2e helft van 1943 is opgenomen in de Noordwijkse bunkers. De film is te zien tijdens uw bezoek aan het gangenstelsel of het museum.
Trap-onderin-de-S414
Hier de trap gezien vanuit de onderste verdieping van de S414, waar de slaapvertrekken, de aggregaat ruimte en de CV ruimte zich bevinden. De kleuren op de muren zijn geheel in overeenstemming met de kleuren die de ruimten destijds hadden. Aan de hand van restanten verf op de muren zijn de kleuren nagemaakt en vervolgens over de in gehele bunker aanwezige graffiti (na de oorlog aangebracht door de jeugd) heen geverfd.
Atlantikwall
Gangen van de Atlantikwall