Openbare kunst galerij

Schitterende beelden in de buitenlucht

In Noordwijk kun je op veel plaatsen van kunst genieten. Criticus en schrijver over design en kunst Max Bruinsma vraagt zich af wat “kunst in de openbare ruimte” inhoudt. Enkele van zijn bevindingen: Kunst verandert verstrooiing in aandacht, passant wordt toeschouwer. Openbaarheid is de ruimte in onze hoofden die we delen met anderen. Binnen een betekenisvolle ruimte is de ruimte voor betekenisloosheid zeer beperkt. Bekijk hier een selectie van het indrukwekkende beelden die u in Noordwijk kunt bezichtigen.

* Bij de beeldhouwers Piet Schoenmakers en Corinne Franzèn-Heslenfeld wordt de Prix de Rome genoemd. De Prix de Rome is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars, oorspronkelijk door Lodewijk XIV (1638-1715) ingesteld om Noord-Europese kunstenaars kennis te laten maken met de klassieke oudheid. De prijs bestond uit een geldbedrag (stipendium) waarmee de winnaar in Rome kon werken. Nu bestaat de Prix de Rome nog in o.a. België, Nederland en Canada. Het doel is ongewijzigd gebleven om met een geldbedrag de kunstenaar aan te moedigen. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaanfonds.

Tip: Bij Visitor Center Noordwijk aan de Grent 8 of bij de informatiebak in het gemeentehuis zijn beeldenroutes voor kinderen te verkrijgen van Noordwijk Binnen en Noordwijk Zee onder de titel ‘Veel bekijks’.

Heeft u suggesties voor verbeteringen of aanvullingen van deze website? Neem dan contact met ons op. Uw bijdrage aan het erfgoed van Noordwijk stellen wij bijzonder op prijs.

Share This